Polaroid Art

Ik werk al jaren met een weinig gebruikte, niet digitale techniek om mijn vrije werk vorm te geven. Bij het aanschouwen van dit werk zal niet iedereen meteen herkennen dat het om fotografie gaat; dat wordt veroorzaakt door de gebruikte techniek.

De foto’s worden gemaakt met een 4×5” of 8×10” groot formaat technische camera op Polaroidfilm. De foto wordt op de normale wijze ontwikkeld en minimaal 24 uur te drogen gelegd. Daarna week ik de emulsie (de micromillimeters dunne beeldlaag) los van de kartonnen drager en zet ik deze over op aquarelpapier. De manier waarop de emulsie zich gedraagt bij het overzetten is voor een groot deel onvoorspelbaar en elke keer weer een verrassing. Waarbij het resultaat hiervan vaak een versterkend effect heeft op de beeldinhoud.

Na droging van foto en aquarelpapier (waarbij de foto voor een gedeelde in het papier inzakt), fixeer ik het beeld voor een lange houdbaarheid. Elke Polaroid Emulsion Transfer is uniek, omdat er geen negatief is voor meerdere afdrukken én omdat de manier waarop de emulsie reageert bij het overzetten elke keer weer anders is.

In 2000 ben ik voor een serie van 20 Polaroidtransfers bekroond met het Fellowship van het Dutch Institute of Professional Photography.

Tevens ben ik met mijn Polaroidportretten genomineerd geweest voor de PF Portfolioprijs en is de serie gepubliceerd in het internationale Fine Art Magazine “Silvershotz”.

Pim van der Maden

Loading...