Panorama

Een aantal jaar geleden kreeg ik de vraag van een interieurontwerper (John te Dorsthorst, Apeldoorn) lange, smalle beelden te maken voor een aantal spreekkamers; zogenaamde panoramafoto’s.

Daar had ik toen nog geen ervaring mee, dus ben ik me er in gaan verdiepen: lezen in vakbladen, YouTube video’s kijken, navraag doen bij collega fotografen en een aantal proefopnames gemaakt.

Wat was de grootste uitdaging? Niet de hoge definitie van de beelden, want daarvoor had ik al de geschikte apparatuur, niet de software om de verschillende beelden aan elkaar te monteren; nee, het was de andere manier van kijken. “Normaal” kijk je als fotograaf in een rechthoekig of vierkant kader. Zo kijk je naar, in dit geval, een landschap.

Bij een panorama kijk je door een lang, smal kader. Dat was dus helemaal nieuw. Om daar aan te wennen maakte ik een passe-partout in de verhouding 50×400 (zoals het panorama moest worden) en zo keek ik daar doorheen om mezelf hiermee vertrouwd te maken.

Ik kreeg er plezier in, zoveel dat ik nu nog steeds panoramabeelden fotografeer en monteer. De eerste serie panoramafoto’s is nog steeds te zien bij Countus, Accountants en Adviseurs, kantoor Emmeloord.

Een ander voorbeeld: De 5 afdelingen van Gemeente Noordoostpolder zijn ook voorzien van dergelijke panorama’s in het formaat 2,75 meter x 32 meter.

 

Loading...